Wil je betere en goede teksten schrijven? Voor bijvoorbeeld je website, blog, social media posts of gewoon in het algemeen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel deel ik mijn negen beste tips met je om goede teksten te schrijven.
1. Bedenk van tevoren wat je wilt vertellen
Je kunt teksten zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Maar het is veel efficiënter als je maar een beetje informatie deelt met een duidelijk punt. Hoewel jij waarschijnlijk veel weet van het onderwerp waar je over schrijft, weet je lezer dat niet altijd. De kunst is dan om jouw hele verhaal in behapbare pakketjes op te delen. Bedenk dus van tevoren een opzet voor de tekst. Dan weet je in grote lijnen al wat je wilt zeggen en raak je de draad tijdens het schrijven niet kwijt.
2. Bepaal je doelgroep
Het volgende belangrijke punt is om te bepalen voor wie je de tekst schrijft. Zijn jouw lezers experts, klanten, social media volgers, toevallige bezoekers? Verdiep je in je doelgroep en leer ze kennen. Speel in op de problemen waar ze tegenaan lopen. Vermijd vakjargon als ze die termen niet kennen. Kort gezegd: spreek hun taal.
3. Stel het doel van de tekst vast
Lukraak teksten online gooien heeft niet zoveel zin. Je moet weten wat je wilt bereiken met je teksten. Wil je iets verkopen? Wil je lezers informeren? Als je van tevoren weet wat je met een tekst wilt bereiken, dan schrijf je de tekst met dat doel in je achterhoofd. Dat helpt heel erg mee om de juiste toon te zetten en jouw doel te bereiken.
4. Schrijf toegankelijk en simpel
Niemand zit te wachten op een ingewikkelde tekst met dure termen. Het is juist de uitdaging om ingewikkelde stof uit te leggen waardoor het simpel lijkt. Spreek je doelgroep aan alsof je een leuk gesprek met ze hebt. Lees je tekst desnoods hardop voor. Klinkt het alsof je dat nooit zo zou zeggen? Herschrijf het dan. Houd het zo eenvoudig mogelijk. Dat leest echt het fijnst. Zo hoeven mensen zich ook niet in te spannen om jouw tekst te ontleden. Ze lezen jouw tekst alsof het zoete koek is, waardoor jouw kernboodschap duidelijk overkomt.
5. Schrijf actief
Passief schrijven is echt een van de meest gemaakte ‘fouten’ die ik online tegenkom. Het is natuurlijk niet per se fout, maar het is ook niet erg overtuigend. Schrijf zoveel mogelijk actief. Dat is directer en leest daardoor prettiger. Bekijk het verschil tussen deze zinnen maar eens:
- Passief: Vaak worden zinnen passief geschreven door mensen.
- Actief: Mensen schrijven vaak passieve zinnen.
Zoals je ziet verdwijnt de handeling in passieve zinnen naar de achtergrond. De actieve zin is veel duidelijker en to-the-point. Het is even wennen, maar na een tijdje doe je niet meer anders. En het maakt je tekst echt veel leesbaarder.
6. Vermijd hulpwerkwoorden
Om je tekst overtuigend en duidelijk te maken gebruik je zo min mogelijk hulpwerkwoorden. Deze zorgen namelijk voor twijfel bij lezers. Ook maken ze je zinnen onnodig lang. In dit voorbeeld zie je goed dat je tekst minder overtuigend is als je een hulpwerkwoord gebruikt:
- Met hulpwerkwoord: Ik kan je helpen met het schrijven van teksten
- Zonder hulpwerkwoord: Ik help je met het schrijven van teksten
7. Schrijven is schrappen
Teksten staan vaak vol met overbodige woorden. Bijvoorbeeld door pleonasmen te gebruiken, zoals een houten boomstam of een ronde cirkel. Of door tautologieën waarbij je woorden met bijna dezelfde betekenis herhaalt, zoals ‘maar dat is echter niet waar’. En hoewel bijvoeglijke naamwoorden zorgen voor een beeldende tekst, wil je ook niet verzanden in een eindeloze brij van woorden. Houd het kort en krachtig. Dat betekent schrappen dus.
8. Laat het even bezinken
Leg altijd je tekst even weg nadat je het hebt geschreven. Hoewel je in eerste instantie denkt dat je een prachtwerk hebt afgeleverd, zie je later altijd nog wel een paar fouten. Het loont echt om een pauze in te lassen tussen het schrijven en het nalezen. Het liefst minimaal een nacht. En je wilt uiteraard voorkomen dat er fouten op jouw website staan. Slecht geschreven teksten met fouten komen immers onprofessioneel en slordig over.
9. Duidelijke structuur en opmaak
Door je tekst goed op te bouwen blijft het interessant voor lezers. Denk hierbij aan een spannende titel, prikkelende inleiding, informatieve uiteenzetting en een bondige conclusie. Maar ook opmaak is belangrijk. Een lap tekst van honderden woorden leest niemand. Zorg voor bijvoorbeeld witregels, tussenkoppen, afbeeldingen, video’s, infographics of opsommingen.
Als het schrijven zelf toch niet lukt of je hebt er simpelweg geen tijd voor, dan kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen. Ik help je graag met goede teksten schrijven. En heb je nog vragen of andere tips? Laat het hieronder weten in de reacties, ik ben benieuwd!
Nog geen reacties