Als je teksten schrijft voor je website, zoals blogs, wil je natuurlijk dat die ook gelezen worden. Het is ideaal als er bezoekers op je website komen via Google of een andere zoekmachine, want dan hoef je zelf niet veel tijd te steken in actieve marketing. Jij schrijft, Google promoot. Goede deal toch? Dus hoe zorg je er nou voor dat Google jouw teksten begrijpt? Of met andere woorden, hoe zorg je voor goede SEO (Search Engine Optimization)?
1. Zoekwoord
Allereerst bepaal je het belangrijkste zoekwoord van de tekst. Dat kan één woord zijn, maar in de praktijk is het meestal een combinatie van woorden. Met specifieke zoekwoorden is de kans natuurlijk groter dat je gevonden wordt, omdat er minder concurrentie is. Voor dit artikel, bijvoorbeeld, gebruik ik “SEO teksten schrijven” in plaats van “SEO” of “SEO teksten”.
Het zoekwoord moet je een aantal keer in de tekst laten terugkomen op handige plekken. Op het moment dat lezers denken: waarom staat daar “SEO teksten schrijven?” dan heb je het wat te enthousiast aangepakt. Subtiel blijven dus. Het helpt wel een handje om het zoekwoord in de koppen en titels te gebruiken. Als je het zoekwoord al meerdere keren in de tekst hebt gebruikt, dan is het ook een goed idee om gerelateerde termen te gebruiken.
2. Titel
Schrijf het zoekwoord in de titel van de tekst, het liefst meteen aan het begin. Ja, scroll maar even naar boven naar de titel van deze blog. Zo dus.
En daarnaast wil je dat de titel uitnodigt tot klikken. Want als veel mensen op jouw website klikken in de zoekresultaten, dan denkt Google dat jouw informatie waardevol is. Een paar manieren hoe je ervoor zorgt dat mensen geneigd zijn om op jouw titel te klikken:
- Gebruik cijfers, zoals: 5 onmisbare tips voor zakelijk bloggen
- Los een concrete vraag op, zoals: SEO-teksten schrijven: hoe doe je dat?
- Maak de titel niet te lang, maximaal 60 karakters. Gebruik je WordPress? Installeer dan zeker de Yoast SEO plugin om je hierbij te helpen.
- Overtuig de lezer. Jij geeft niet zomaar tips, maar onmisbare tips!
3. Meta-omschrijving
De zoekresultaten van Google bevatten altijd een beschrijving van de pagina. Die stel je zelf in. Naast dat je het zoekwoord hierin verwerkt, moet je ervoor zorgen dat mensen jouw tekst willen lezen. Een goede omschrijving heeft niet direct invloed op hoe hoog je staat in de zoekresultaten van Google, maar wel op hoeveel mensen er doorklikken naar je website. En, zoals gezegd, dat vindt Google weer belangrijk. Een goede meta-omschrijving bevat:
- Het zoekwoord. Deze wordt dikgedrukt in de zoekresultaten van Google.
- Een reden voor de lezer om de tekst te lezen. Het is niet simpelweg een samenvatting van je artikel, maar je richt het helemaal op de lezer. Dus niet: “In dit artikel leg ik je uit hoe je SEO teksten kunt schrijven”. Maar bijvoorbeeld: “Wil jij weten hoe je overtuigende SEO teksten kunt schrijven? Ik vertel je stap voor stap alles wat je moet weten.”
- Maak het wederom niet te lang, maximaal 156 karakters. De Yoast SEO plugin is ook hiervoor onmisbaar.
4. URL
Zowel lezers als Google worden een beetje duizelig van onduidelijke links. Maak de URL van je pagina dus glashelder. Niet: www.mijnwebsite.nl/categorie10/post/159435934. Wel: www.mijnwebsite.nl/titel-van-tekst. Of kijk gewoon even naar de URL van deze blog voor een voorbeeld uit de praktijk.
5. Afbeeldingen
Op bijna elke webpagina staan wel afbeeldingen. Google kan alleen afbeeldingen niet lezen. Dus je moet Google vertellen wat er op de afbeelding staat. Dat doe je door het aanpassen van de titel en het invoeren van de alt tekst. IMG_728.jpg zegt Google niets, maar Laptop.jpg wel. Vervolgens maak je de alt tekst lekker gedetailleerd: “Foto van een grijze laptop met zwarte toetsen van het merk Asus op een houten bureau”.
6. Interne en externe links
Verwijs naar andere pagina’s, zowel naar pagina’s op je eigen website als naar pagina’s op andere websites. Door interne links blijven bezoekers langer op je website, en dat is in de ogen van Google een goed teken. Links naar meer informatie, zowel intern als extern, maken je tekst waardevoller. En Google plaatst waardevolle teksten hoger in de zoekresultaten. Dus dat is goed voor iedereen. Maar let op, zet niet te veel externe links in je tekst. Dat vat Google al snel op als ‘spam’ en daardoor pakt het juist negatief uit voor je ranking.
7. Lengte
Over het algemeen geldt dat langere teksten beter scoren in Google dan korte teksten. Dit kan komen omdat er meer links in het spel zijn, of omdat Google de context beter begrijpt. Vaak worden lange teksten ook als waardevollere bron gezien. Maar staar je hier niet blind op. Schrijf de tekst zolang als nodig is en ga niet schrijven om het schrijven. Meestal pakt dat namelijk nadelig uit voor de kwaliteit van de tekst.
8. Wees geduldig…
SEO-teksten schrijven is niet heel ingewikkeld, maar dat betekent niet dat je meteen op de eerste pagina van Google komt. Google hecht bijvoorbeeld veel waarde aan de autoriteit en betrouwbaarheid van je website. En dat hangt weer van honderden factoren af. Een betrouwbare website met veel autoriteit is bijvoorbeeld Wikipedia, volgens Google. Daarmee is het lastig concurreren. Het helpt om een niche voor jezelf aan te houden, zodat je een klein hoekje van het internet voor je wint. Klaar om ermee aan de slag te gaan? Lees dan ook zeker mijn 5 onmisbare tips om zakelijk te bloggen.
Wat is jouw ervaring met SEO teksten schrijven? Vind je het lastig of is het juist makkelijker dan je dacht? Deel het in de reacties! En als je hulp nodig hebt of meer wilt weten, neem dan gerust eens contact met me op.
Nog geen reacties